İş Arayanların %90’ının Yaptığı Trajik CV Hatası

Blog Kişisel Gelişim

Liz Ryan, Forbes’daki yazısında CV hazırlarken yapılan en yaygın hatayı ele alıyor.

Image Credit: mylabogados.es


İş arayanların hemen hemen hepsi, kariyerlerinin bir noktasında aynı trajik özgeçmiş yazma hatasına düşmüştür.

Şu an da milyonlarca insan aynı hatayı yapıyor!

Çok sayıda insan CV’lerini yanlış bir hedefe odaklanarak yazar. Onlar işe uymak isterler. ”Profesyonel” görünmek isterler. En sonunda da CV’lerini yazmayı tamamladıklarında diğer tüm iş arayan insanların CV’siyle aynı CV’yi yazmış olurlar!

CV’lerini o kadar katı ve renksiz bir dille yazarlar ki, sayfadaki tüm güzel şeyler kaybolur.

Kişiliğin, başarıların ve bakış açın silinip gider. Sonunda sıradan bir insan gibi görünürsün – “kimse özel değildir”. Bu bir suç!

Sen inanılmaz derecede yetenekli, enerjik ve eşsizsin. Ama eğer bunları CV’nde öne çıkarmazsan kimse bunun farkında olmayacak!

Aşağıdaki 2 kişinin CV ön yazılarını karşılaştıralım:

İlk CV Örneği

Uzay, ilaç ve üretim tecrübesine sahip çoklu yetenek sahibi profesyonel, yeteneklerini işvereninin başarılı olması için kullanabileceği yeni bir pozisyon arıyor.

Bu ön yazı zombimsi bir CV dili için iyi bir örnek. Çoğumuzun CV’lerine yazmayı öğrendiği korkunç bir metot.

“Çoklu yetenek sahibi profesyonel” nedir yahu? İş dünyasına adım atmış olan herkes bu gülünç “hiçbir şey anlatmayan unvan”ın iddiasında bulunabilir.

Sen “Çoklu Yetenek Sahibi Profesyonel”den daha fazlasısın!

CV’nin en tepesine geçimini neyle sağladığını yazmalısın

CV’ni okuyan insan için – gelecekteki müstakbel patronun – şirketinde hangi pozisyonu istediğini açık ve net bir şekilde dile getirmelisin. Eğer başvurduğun işteki planının ne olduğunu net olarak anlayamazlarsa CV’nin geri kalanını işleyemezler.

Kendini övmek için “çoklu yetenek sahibi” gibi kelimelere alçalma. Kendi başına ayakta duramayan bebekler bile çoklu yetenek sahibidir.

Sıkıcı ve basmakalıp bir zombi dili kullanmak yerine bize kendinin güçlü bir yönünü anlat!

Üretim, uzay veya ilaç sektöründe bir işe başvurmadığın sürece, bize bu sektörlerde tecrüben olduğunu neden anlatıyorsun? Bu sadece müstakbel patronuna birbirinden alakasız 3 ayrı sektörde çalıştığını söyleyerek markanı zedeler.

Geçmişte çalıştığın sektörler, bu sektörlerin dışındaki bir İşe Alım Müdürünü pek de alakadar etmez. Bunları ön yazının dışında tut. Örneğin, eğer ilaç sektöründe bir işe başvurmuşsan ve geçmişte ilaç tecrüben varsa, ön yazıda ilaç tarafını vurgula, uzay ve üretim sektörlerinden bahsetme.

Aynı iş arayan kişinin ön yazısının insani sürümü aşağıdaki gibidir. Bu sefer istediğin iş için kendini markalaştıracaksın.

İkinci CV Örneği

Finans ve İK Tecrübeli Ofis Müdürü

Ofisimin sorunsuz çalışmasını sağlamanın yanı sıra finansal raporlar oluşturma ve bölgemin İK fonksiyonunu yönetme deneyimi olan bir Ofis Yöneticisiyim. Zamanlama, etkinlik planlama, müşteri hizmetleri ve satın alma konularında meşgul bir CEO’ya yardımcı olmak ve ekibini düzenli haberdar edip mutlu tutmak için heyecanlanıyorum.

Aynı kişinin iki CV’sinin arasında önemli bir şey oldu. İş arayan kişi 2. CV’de büyük bir karar verdi.

Ofis Müdürü ilanlarına odaklanmaya karar verdiler. Bu zor bir karardı, çünkü iş arayan kişi daha öncesinde Ofis Yönetiminin yanı sıra Satın alma, Finans ve Operasyonda çalışmıştı.

İş arayan kişi “Bu iş arayışımda ne olmak istediğime karar vermeliyim. Bir ofisi yönetmeyi ve aşırı stresli bir CEO’yu aklı başında tutmayı seviyorum. Yapmak istediğim şey bu. Artık ‘Çoklu yetenek sahibi profesyonel’ klişesi arkasına saklanmaktan sıkıldım. Bu ben değilim!”

Hayali iş arayan kişimiz, finansal raporlar hazırlayıp İK’yı bir yan ofis olarak çalıştırabilme yeteneğine sahip bir Ofis Müdürü markasına büründüğünde ne oldu? Her şey daha da iyiye gitti!

Şimdi  “Ne tür bir iş arıyorsun?” sorusu cevaplandırıldı ve herkesin işi çok daha kolay. Yetenek avcıları doldurmaya çalıştıkları pozisyonlar için sizi arayabilir veya aramayabilir. İşe Alım Müdürleri CV’nize çabucak karar verebilir (Bu “Evet! Sally emekli olur olmaz yeni bir Ofis Müdürüne ihtiyacım olacak!” veya “Ofis Müdürüne ihtiyacım yok ama bu CV’yi bir Ofis Müdürü arayan iş arkadaşım Gail’e göndereceğim.” Şeklinde bir karar olabilir).

Bu iş arayan kişiyi aylarca engelleyen şey şuydu: Kariyer rotası hakkındaki kararsızlığı.

Bu anlaşılır bir şeydir. Çoğumuz kulağımıza şunları fısıldayacak bir kariyer koçuna sahip değiliz “İstediğin işi almak için oldukça yeteneklisin. Sadece 2 şey yapman gerekli:

1.      Ne tür bir iş istiyorsun?

2.      İstediğin iş için kendini markalaştır!”

Kendimizi çalışabileceğimiz her türlü iş için markalaştırmayı öğrendik, büyük bir hata. CV’mizde zombi dili kullanmayı öğrendik, bu da diğer bir büyük hata. CV’lerimizde insan sesi kullanmaktan çekinmeyi öğrendik – Ama neden?

Eski, mekanik iş dünyası artık sona eriyor. İnsanlar, insanları işe alıyor. Eğer birisi CV’deki insan sesini sevmediyse, seni işe almak zorunda değil! Zaten bu insanla çalışmaktan mutlu olmayacaktın.

CV’ni bir makine için yazmak büyük bir hatadır. CV’ni internetteki işe alım kara deliklerinden birine (ç.n.: kariyer sitelerinden bahsediyor) yüklesen bile – bu yol iş bulmak için dünyanın en kötü yolu olduğu için umarım yüklememişsindir – bir mülakata çağrılmadan önce CV’ni bir insan okumak zorunda.

Eğer CV’ni şirketlerin işe alım müdürlerine direkt gönderirsen makineleri tamamen unutarak CV’ni sadece tek bir kişinin dikkatine yazabilirsin.

İnsanlığın yüzyıllardır iletişim kurduğu metot budur. CV’nin içinde sahip olduğun en önemli markalaşma dosyası olan insan gücü iddiasında bulunmayı hak etmiyor musun? Bence hak ediyorsun!

Yazının orijinal linki

Liz Ryan LinkedIn profili

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.